În ziua Praznicului Înălţării Domnului, când Biserica și Țara au ales să-și cinstească eroii, cu mare bucurie și recunoștință omagiem pe cei care de-a lungul veacurilor, cu sacrificii umane şi materiale, au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului şi al dăruirii de sine, pe care s-a clădit o țară și prin care a dăinuit un neam. De aceea, purtând în suflet jertfa lor, ne reculegem în fața monumentelor închinate acestor bravi bărbați ai gliei și ne amintim de faptelor lor de vitejie. Și municipiul nostru se numără printre orașele în care cetățenii au înțeles că trebuie să-i prețuiască pe cei care s-au jertfit pentru țară, într-un loc special, cu un simbolism și cu o importanță aparte, așa cum este Mausoleul Eroilor, situat în vecinătatea Bisericii Înălțarea Domnului.
Acest loc este reprezentativ pentru toți giurgiuvenii, deoarece avem conștiința că orice monument dedicat eroilor este un reper, o mărturie, un glas al biruinței înaintașilor noștri împotriva celor care în nenumărate rânduri au dorit să treacă prin sabie sufletul românesc, atât de încercat de vitregiile vremii. Ne amintim cum Guvernul României, prin Decretul-Lege nr. 1693, din 20 aprilie 1920, a aprobat, pentru prima dată, propunerile Bisericii Ortodoxe Române şi ale Ministerului de Război de a se sărbători în fiecare an Ziua Eroilor, în ziua când se sărbătoreşte Înălţarea Domnului Iisus Hristos la ceruri. Totodată, în aceeași perioadă de după primul Război Mondial, a mai luat ființă și Comitetul Eroilor Căzuți în Război, cu rolul de a îngriji şi păstra mormintele şi operele comemorative de război realizate, de a descoperi noi morminte ale ostaşilor, căzuţi pentru patrie şi de a organiza ceremoniale religioase şi militare la mormintele acestora. Astfel, urmând aceste dispoziții naționale, între anii 1926-1934, la inițiativa Societății „Cultul Eroilor” din Giurgiu, a fost construit Mausoleul Eroilor din orașul nostru. Monumentul fiind inaugurat în anul 1939, cu prilejul sfințirii capelei eroilor a cărei construcție a început în 1927.
Ridicarea unei biserici și a unui mausoleu reprezintă, în primul rând, o mărturie a felului în care giurgiuvenii au înțeles să-și exprime credința strămoșească a neamului, iubirea și respectul pentru eroii săi, înălțând rugăciuni și pomenind numele eroilor săi la Sfântul Altar. De asemenea, această construcție mai simbolizează și dorința după unitate a tuturor românilor, căci Mausoleul Eroilor din Giurgiu face parte dintr-o salbă de 14 mausolee, aflate în întreaga țară.
Mausoleul eroilor ne vorbește despre simțămintele românești autentice, despre onoare, demnitate, credință și spirit jertfelnic. Cinstind în această zi eroii țării, ne amintim de dorințele lor pentru Țară și pentru noi cei de astăzi, ne amintim de gândul lor care i-a îndemnat la luptă, de datoria pe care au simțit-o pentru neam, de felul în care și-au prețuit mai mult urmașii decât propria lor viață.
De aceea, sărbătoarea de astăzi, închinată eroilor, știuți și neștiuți, responsabilizează prin conștiința că noi suntem urmașii acestor bărbați ai neamului românesc, că suntem datori să purtăm mai departe aceleași idealuri sfinte și să le împlinim. Iar în cazul în care suntem puși în fața acelorași situații cumplite, trebuie să le urmăm exemplul cu aceeași hotărâre și devotament pentru țară.
Mausoleul Eroilor din orașul nostru ne face să simțim, pe lângă responsabilitate, și încurajarea lor, căci amintindu-ne de biruințele pe care le-au avut, în timpuri și situații mult mai grele decât cele pe care le întâmpinăm noi astăzi, dobândim mai multă speranță, mai multă nădejde și mai multă dorință de a reuși ca neamul nostru să-și păstreze valorile sale naționale. Eroul este întotdeauna deschis spre comunitate și spre comuniune cu semenii săi, de aceea vedem în erou cel mai bun exemplu pentru progresul societății. Am putea spune chiar că eroul este cea mai frumoasă expresie a unei comunități trainice și reale dintre semeni, deoarece el trăiește solidaritatea nu numai cu semenii săi apropiați, cu cei din familia sa, ci și cu cei de peste timp, cu cei pe care nu-i cunoaște și de care nu va auzi vreodată.
Noi cei de astăzi care ne străduim să clădim o țară și o Românie mai bună și mai stabilă, nu trebuie să uităm pe prețul câtor vieți ni s-a clădit libertatea și demnitatea, cu prețul câtor lacrimi ni s-a dat prilejul să ne purtăm cu mândrie steagul biruinței naționale. Dezvoltarea societății și a comunității noastre se poate face numai urmând pilda de jertfelnicie a înaintașilor noștri.
Astfel, cu prilejul Zilei Eroilor şi a Înălţării la Ceruri a Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos, ne înclinăm frunţile în faţa străbunilor care au luptat pentru poporul român şi au apărat cu preţul vieţii lor România, începând din epoca veche și până în cea contemporană. Să depunem florile recunoştinţei şi să aprindem lumânări la mormintele eroilor noştri! Și să ne amintim permanent cuvintele marelui istoric Nicolae Iorga: ,,Neamul este etern prin cultul eroilor!” și „Cunoscând istoria, eroii, tradiția, ne facem mai sociabili, mai altruiști, mai iubitori de om și viață.”
Ultima modificare: 29.05.2014 – 00:00 de către Primăria Giurgiu